29 Eylül 2010 Çarşamba

Lokumlu Kurabiye

Yıllar önce bir gün, çalan kapımızı açtığımda karşımda duran kişi, elinde bir tabak kurabiye ile karşı komşumuzun annesi idi...Henüz pişmiş kurabiyeler mis gibi kokuyordu...Afiyetle mideme indirmeye başladığımda bir değişiklik farkettim ve sorduğumda içinde lokum olduğunu öğrendim.O gün bugün kısmet olmadı bir türlü denemek.Kısmet olmadı yerine cesaret edemedim desem daha doğru olacak.Zira genelde yapmaya çalıştığım,binbir emekle şekil verdiğim kurabiyeler,genelde fırında birleşerek kesimlik hale geliyordu ya da birinin kafasını yarmak üzere cephaneliğe kaldırmalık :)

27 Eylül 2010 Pazartesi

Mardin Usulü Kavrulmuş Kabak Çekirdeği


                                                                                        
Mardin Kabak Çekirdeği
Günümüz teknolojisi ile çalışan modern fırınlar yerine, odun ateşiyle ısıtılan özel tavalarda kavrulan Mardin'e özgü çerez çeşitlerinden biridir.Oldukça lezzetli olan bu çekirdek ,Mardin lezzetleri içinde, Imlebbesten sonra ikinci favorimdir diyebilirim :) Hele bir de kabak çekirdeğinin stres atma dışında fiziksel  faydalarını da öğrendikten sonra elimden düşürmez oldum...Bu bilgileri aşağıda sizlerle paylaşmak istedim...


Cebinizdeki doktor!



- Lifi bol bir sebze olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken sebzelerdendir. Kabak sebzesi potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağın buğuda pişirilmesi önerilir.Kavrulan çekirdekler, diğer çekirdekler arasında en fazla besleyici ve lezzetli olanıdır.. Sarı-beyaz renkte bir kabuk içinde bulunan kabak çekirdekleri kabuksuz olarak da üretilir.


Kabak çekirdeğinin faydaları

8 Eylül 2010 Çarşamba

Mardin İç Pilavı : Haşu

Uzun zamandır hevesle başladığım bloğumu çok istememe rağmen bir türlü besleyemedim.Sanmayınki yaz geldi,oh üç ay tatil yaptım...Son 3-4 aydır yeni kurguladığım işim için uğraştım...Neyseki biraz düzene girdi de vakit bulabildim ve yine büyük bir hevesle bilgisayarın başına oturup sizlerle ,bayram sofranıza tat katacak bir pilav tarifi paylaşmak istedim...Sıcaklar nedeniyle biraz zor,fakat bir hayli faziletli bol rahmetli mübarek ramazan ayını geride bırakıp bayrama kavuşuyoruz nihayet...E hepimiz güzel bir bayram sofrasını hakettik değilmi? :) Kayınvalidem ve görümcem,bu bayram bir Mardin bayram geleneğini uygulayacaklarını söylediler,eşim ve beni bayram sabahı 'Bayram Yemeği' ne davet ettiler.Sabah dediysem,hani şu brunch saati yani  :) Ne yemek yapacaklarını bilmiyorum fakat ben o saatte yemek yemeğe alışık olmadığım için hafif birşeyler olmasını rica ettim,bakalım merakla bekliyorum :)